Σελίδες

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΨΑΡΌΣΟΥΠΑ

Ενώ έχουν αρχίσει οι ζέστες για τα καλά, εγώ τις σούπες τις καταναλώνω και μου αρέσουν πολύ. Σήμερα θα σας γράψω πως μαγειρεύω τη ψαρόσουπα. Είναι πανεύκολη, πεντανόστιμη, με λίγες θερμίδες και με πολλές διατροφικές αξίες. Αρκεί να έχετε φρέσκο ψάρι..
Εγώ το ψάρι που μαγείρεψα σήμερα το είχα πάρει προχθές απο Σαλαμίνα . Επειδή ήταν μεγάλη η Σφυρίδα, μας την έκοψε σε φέτες ο ψαράς και το χωρίσαμε για ψητό και για σούπα. Το κεφάλι, τα πλευρά και η ουρά είναι οτι πρέπει για σουπίτσα τα υπόλοιπα για ψητό στα κάρβουνα.


Υλικά 4 άτομα : 
  • 1 kg Ψάρι για σούπα (ροφό, σφυρίδα, μπακαλιάρο ή κοκκινόψαρο)
  • 4 πατάτες 
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 καρότα 
  • σελινόρυζα ή 1/2 ματσάκι σέλινο (εγώ σήμερα χρησιμοποιήσα μαϊντανό γιατί δεν είχα σέλινο)
  • 2 κολοκυθάκια 
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ κάπαρη και λίγο δεντρολίβανο (προαιρετικό) 
  • χυμό απο στημένο λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι 


Προετοιμασία :


Φρέσκια Σφυρίδα 3 kg (στη φώτο δεν φαίνεται για τόσο μεγάλη)

Ορίστε πώς κόβουμε ένα μεγάλο ψάρι εαν δεν θέλουμε να τον ψήσουμε ολόκληρο.
Τ φιλέτα έτοιμα για ψήσιμο στα κάρβουνα
Τα υπόλοιπα έτοιμα για σούπα

Βράζω το ψάρι σε 2 kg νερό για 10 λεπτά
Ξαφρίζω (όταν βράζουμε κρέατα γενικά, πάντα το ξαφρίζουμε !!!)

Καθαρίζω και κόβω τα λαχανικά. 

Βγάζω το ψάρι απο τη κατσαρόλα και το καθαρίζω απο τα κόκαλα(προσοχή γιατί καίει) ενώ ήδη έχω ρίξει τις πατάτες και το κρεμμύδι να βράσουν για 10 λεπτά, μετά προσθέτω το ψάρι, τα καρότα, τα κολοκυθάκια, το ελαιόλαδο, το σέλινο,κάπαρι και δεντρολίβανο και το αλάτι. Τα αφήνω να βράσουν όλα μαζί για άλλα 10 λεπτά

Έτοιμη η ψαρόσουπα. Σερβίρεται ζεστή ή κρύα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο στημένο λεμόνι, μπορούμε εάν θέλουμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά, ειδικά για αυτούς που δεν τρώνε τα λαχανικά αλλά και για τα μωρά.

Καλή επιτυχία και να μαγειρεύετε συχνά σούπες γιατί εφοδιάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά αφού κατά το βρασμό έχει διασπαστεί μέρος των συστατικών των λαχανικών με αποτέλεσμα η απορρόφηση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων να γίνεται ευκολότερα.Η σούπα αποτελείται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό (45-75% του όγκου της) με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επίσης, το νερό σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητα της σούπας σε φυτικές ίνες (λόγω των λαχανικών) βοηθούν στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθώντας έτσι την καταπολέμηση δυσάρεστων παθολογικών καταστάσεων όπως είναι η δυσκοιλιότητα.Επιπλέον, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, η σούπα είναι ιδανική επιλογή για δίαιτα, αφού μας βοηθά να χάνουμε σταδιακά και σταθερά τα περιττά κιλά, χωρίς να διαταράσσονται οι λειτουργίες του οργανισμού μας από την απότομη έλλειψη θρεπτικών συστατικών.