Σελίδες

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Κολοκυθόπιτα της γιαγιάς.



Καλησπέρα και καλό μήνα σε όλους.
Ο  Νοέμβριος είναι ο μήνας μου, απο μικρή ανυπομονούσα να έρθει για να γιορτάσω τα γενέθλιά μου, πλέον δεν ξέρω αν ανυπομονώ τόσο αλλά ας ασχοληθούμε άλλη φορά με τα χρόνια που περνάνε και μεγαλώνουμε και ας επανέλθουμε στο θέμα μας το οποίο είναι η κολοκυθόπιτα!
 Όπως σας έχω πει μου αρέσει να μαγειρεύω και κάθε φορά που έχω χρόνο και διάθεση μπαίνω στη κουζίνα και δημιουργώ...Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που τηρεί τις παραδόσεις και απο τα 12 μου η γιαγιά μου έμαθε να ανοίξω φύλλο. Σπάνια φτιάχνω πίτα γιατί θέλει αρκετό χρόνο, αλλά επειδή η γιαγιά μου είναι μακριά είπα σήμερα να φτιάξω κολοκυθόπιτα και άνοιξα φύλλο μόνη μου, και ευτυχώς θυμάμαι γιατί έτσι αποφεύγω να αγοράσω έτοιμα φύλλα τα οποία  περιέχουν συντηρητικά και περισσότερες θερμίδες.
Η κολοκύθα αποτελεί τον πρωταγωνιστή του Halloween που γιορτάζεται σε πολλές χώρες, αλλά και νοστιμότατο υλικό για πίτες, σούπες και άλλες συνταγές. Η κολοκύθα όμως, το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό, είναι επίσης μια υγιεινή τροφή που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Η διατροφική σύνθεση της κολοκύθας:


  • Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή:  Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. 
  • Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.
  • Απαραίτητα λιπαρά οξέα:Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου.
  • Βιταμίνη Α: Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.
  • Μαγνήσιο: οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιή οστά και δόντια.
  • Κάλιο και ψευδάργυρος:  Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης.
  • Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών.
Για τη κολοκυθόπιτα χρειάζομαι:
  • 1/2 κολοκύθα μέτρια
  • 1kg αλεύρι (μπορείτε να χρησιμοποιείται ολικής άλεσης)
  • 2 αυγά
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 5 κ.σ σιμιγδάλι
  • 1 κ.σ βούτυρο ή μαργαρίνη
  • αλάτι και ελαιόλαδο

Πρώτα τρίβουμε τη κολοκύθα στο τρίφτη. Εάν η κολοκύθα δεν είναι φρέσκια τοτε τη βράζουμε, δεν τη τρίβουμε. Μετά σε ένα μπολ ρίχνω τα αυγά, το γάλα, λίγο αλάτι και το σιμιγδάλι. Μπορείτε να βάλετε και τυρί φέτα εαν θέλετε.



Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε τη ζύμη. Εγώ χρησιμοποίησα περίπου 700gr αλεύρι και μια κούπα με χλιαρό νερό και λίγο αλάτι. Τη ζυμώνουμε καλά μέχρι να καθαρίσουν τα χέρια μας, δηλαδή να ξεκολλήσει η ζύμη απο τα χέρια μας και μετά χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Αφήνουμε ενα κομμάτι στην άκρη και το άλλο το χωρίζουμε σε 7 ίσια κομμάτια. Όπως βλέπετε στη φωτο.






Ρίχνουμε λίγο κορν φλάουερ για να ανοιξει πιο εύκολα το φύλλο, όπως φαίνεται παρακάτω.

Αφού έχω ανοίξει και τα 7 φύλλα, τα περνάω ένα-ένα με ενα πινέλο, με ελαιόλαδο


για να μην κολλήσουν.

Αφού τα λαδώσαμε όλα τα φύλλα τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και μετά ρίχνουμε κορν φλάουερ πάνω και κάτω και ανοίγουμε σιγά-σιγά το φύλλο.


Ανοίγω το φύλλο λίγο μεγαλύτερο απο το ταψί και το στρώνω στο λαδωμένο ταψί.

Με τον ίδιο τρόπο ανοίγω και το πάνω φύλλο και όταν θα είναι έτοιμο ρίχνω τη γέμιση στο ταψί,βάζω και λιγο βούτυρο 


Τοποθετώ και το πάνω φύλλο τσαλακωμένο, όχι ίσιο, για να αφρατέψει στο ψήσιμο, με προσοχή ενώνω το πάνω και το κάτω φύλλο κάνοντας ένα σχετικά λεπτό κόθρο. Λαδώνω  και βάζω τη πίτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. 


Ορίστε και η κολοκυθόπιτα έτοιμη για μάσα. :)