Σελίδες

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ Light και πεντανόστιμα

Αγαπάω τα Χριστούγεννα για πολλούς λόγους ένας απ αυτούς είναι τα μελομακάρονα. Είναι τα αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκά και πάντα ανυπομονώ να έρθουν τα Χριστούγεννα να τα φτιάξω και να τα γεύομαι μαζί με τους αγαπημένους μου. Στο ίντερνετ θα βρείτε χιλιάδες συνταγές για μελομακάρονα, εγώ έχω ψάξει και έχω δημιουργήσει τη πιο υγιεινή και light εκδοχή, χωρίς να χάσουν την υπέροχη γεύση τους. Δοκιμάστε τα  :)


ΥΛΙΚΆ (για τη ζύμη)

  • 1 κούπα ελαιόλαδο 
  • 2 κ.σ βούτυρο γάλακτος ή Βιτάμ light
  • 1/2 κούπα ακατέργαστη ζάχαρη 
  • 2 κ.σ μέλι 
  • 2 πορτοκάλια, το ξύσμα και τον χυμό 
  • 1/2 ποτήρι κονιάκ
  • 6-7 κούπες αλεύρι 
  • 2 κ.σ κανέλα και 1 κ.γ γαρύφαλλο σκόνη 
  • 1 κ.γ σόδα 
  • 2 κ.σ μπεϊκιν πάουντερ 
  • 5 κ.σ καρυδόψιχα για τη ζύμη και 5 κ.σ για τη γαρνιτούρα 



Για το σιρόπι:

  • 3 κούπες μέλι 
  • 2 κούπες νερό 
  • 1/2 κούπα ακατέργαστη ζάχαρη 
  • 1 πορτοκάλι 
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κ.γ γαρύφαλλα ολόκληρα 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ 




Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρύφαλλα και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Μόλις πάρει μια βράση σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι και μετά το αφήνουμε να κρυώσει. 


Χτυπάμε τα πρώτα 6 υλικά στο μίξερ ή στο μπλέντερ, για να λιώσει η ζάχαρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το υγρό μέρος και μετά τα άλλα υλικά , το αλεύρι πρέπει να το ρίχνουμε σιγά- σιγά και να ανακατεύουμε συχνά.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, δεν τα δουλεύουμε πολύ για να μην σκληρύνουν. Παίρνουμε ενα κομματάκι μικρό και το πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα τρυπάμε με ενα πιρούνι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου για 30'  


Όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για 2-3 λεπτά απο τη κάθε πλευρά.
Το σιρόπι που μένει το κρατάμε και το περιχύνουμε στη πιατέλα όπου θα βάλουμε τα μελομακάρονα για να είναι μαλακά.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι με λίγη κανέλα.


Χρόνια πολλά λοιπόν και του χρόνου :)