Σελίδες

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2015

Καρυδόπιτα light




Πολύ καλησπέρα σας φίλοι μου.
Καιρό έχουμε να τα πούμε... Εύχομαι όλοι να είστε καλά και να προσέχετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.
Η πρώτη επίσημη μέρα της άνοιξης σήμερα και ο ήλιος ήταν πιο λαμπερός, τα πουλιά κελαηδάνε ασταμάτητα και οι αμυγδαλιές έχουν αρχίσει να ανθήσουν το ωραίο αυτό ροζ λουλουδάκι.. Όλα δείχνουν πως έφτασε το τέλος του  βαρετού χειμώνα και το καλοκαιράκι μας κλείνει το μάτι ;)

Εγώ έχω αρχίσει να προσέχω τη διατροφή μου και περιμένω ανυπόμονα το καλοκαίρι, τα ατέλειωτα παιχνίδια στη παραλία, τα ανάλαφρα ρούχα, τις ατέλειωτες βόλτες και γενικά όλα αυτά τα όμορφα που μας προσφέρει το καλοκαιράκι.
Προσέχω τη διατροφή, δεν σημαίνει δεν τρώω τίποτα! Απλά προσέχω περισσότερο τι θα φάω και πόσο θα φάω..  Τα γλυκά πρέπει να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο αυτό το διάστημα εαν θέλουμε να χάσουμε πιο εύκολα τα ανεπιθύμητα κιλά. Εάν όμως είσαι αθεράπευτα γλυκατζού (όπως εγώ!) δεν είναι εύκολο να τα βγάλεις εντελώς απ το πρόγραμμά σου. Γιαυτό και σήμερα ξύπνησα νωρίς το πρωί πήγα για τρέξιμο στο βουνό και γύρισα με έμπνευση να μπω στη κουζίνα και να φτιάξω ένα γλυκό.
Έφτιαξα καρυδόπιτα, όσο πιο ελαφριά γίνεται.. (δηλαδή αντί για 10 αυγά που συνήθως βάζουν εγώ έβαλα 3, αντί για βούτυρο-μαργαρίνη εγώ έβαλα ελαιόλαδο και αντί για λευκή ζάχαρη έβαλα μέλη και καστανή ζάχαρη) Θα σας γράψω την συνταγή και είμαι σίγουρη οτι δεν θα ξανα αγοράσετε απο ζαχαροπλαστείο αλλά θα τη φτιάξετε μόνοι σας με σπιτικά υλικά και θα βγει το ίδιο νόστιμο και με λιγότερες θερμίδες.

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΊΓΜΑ 


  • 3-4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1,5 %
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι 
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
  • 1 κ.γ ξυδι 
  • 1 κ.γ μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ μπεϊκιν παουντερ 
  • 1 κ.γ κανέλα και γαρίφαλο
  • χυμό απο 1 πορτοκάλι και το ξύσμα του 
  • τριμμένη καρύδα για το ντεκόρ (προαιρετικά)

ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΌΠΙ 
  • 1 φλιτζάνι μέλι + 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή 2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη 
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 σφηνάκι λικέρ ή κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
  • φλούδα απο λεμόνι ή πορτοκάλι 

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι το μείγμα να πάρει χρώμα κρεμ-λευκό. Ύστερα βάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ (εκτός αν έχετε πολυμηχάνημα τοτε τα ρίχνετε εκεί όλα τα υλικά) και ανακατεύοντας προσθέτω το λάδι, το γάλα, το χυμό πορτοκάλι, το ξύδι μαζι με την σόδα τα ανακατεύω μαζί πρώτα μετά τα ρίχνω στο μείγμα, προσθέτω τα καρύδια και ανακατεύω καλά. Μετά κοσκινίζω το αλεύρι και το προσθέτω λίγο-λίγο ανακατεύοντας. Τέλος, προσθέτω το μπέϊκιν, το ξύσμα, τη κανέλα και το γαρίφαλο. Εαν θέλετε ρίχνετε ενα κουτάλι σούπας κακάο για περισσότερο σκούρο χρώμα αλλά κ γεύση. 


Ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί ή πυρίμαχο και το ψήνω στους 180 για 40-50 λεπτά. Καταλαβαίνω οτι έχει ψηθεί όταν τρυπώνω στη μέση με ένα μαχαίρι και το μαχαίρι βγαίνει καθαρό. Όσο ετοίμαζα τη καρυδόπιτα βάζω το σιρόπι να βράσει για 5 λεπτά και το αφήνω να κρυώσει για να το ρίξω στη ζεστή καρυδόπιτα.





Πασπαλίζω με τριμμένη καρύδα


Ελπίζω να σας αρέσει και να μαγειρεύετε συχνά για τους αγαπημένους σας :) 
Συνοδεύετε τέλεια με παγωτό, με Φράουλες ..